Cerave Cerave_Blog

Icon >

Фітокераміди vs кераміди, ідентичні керамідам шкіри людини

Фітокераміди та кераміди, ідентичні керамідам шкіри людини: чи є між ними різниця?

Якщо ви читаєте цю статтю – швидше за все, ви знаєте про роль керамідів у підтримці захисного бар'єра вашої шкіри. Можливо, ви чули про фітокераміди і цікавились, чим фітокераміди відрізняються від керамідів, ідентичних керамідам шкіри людини?

Phytoceramids vs Ceramides TOP banner_UA

Чи справді є різниця між фітокерамідами та керамідами, ідентичними керамідам шкіри людини?

Коротка відповідь: це залежить від кількох факторів. Ми використовуємо термін «ідентичні власним керамідам шкіри людини», аби позначити, що кераміди мають таку саму хімічну структуру, як і кераміди, які природним чином присутні в основі захисного бар'єра шкіри – її роговому шарі. Фітокераміди та кераміди, ідентичні власним керамідам шкіри людини, – це не взаємовиключні поняття. Деякі кераміди можуть одночасно належати до обох груп! Все, що потрібне для швидкого розуміння – у зображенні:

Phytoceramids vs Ceramides 2nd banner_UA

КЕРАМІДИ, ІДЕНТИЧНІ КЕРАМІДАМ ШКІРИ ЛЮДИНИ

  • Можуть бути штучно синтезовані АБО мати рослинне походження.
  • Структура / конфігурація молекул відповідає тій, що є у власних керамідах шкіри людини.

КЕРАМІДИ СЕРАВЕ

  • Мають рослинне походження.
  • Структура / конфігурація молекул відповідає тій, що є у власних керамідах шкіри людини.
  • Допомагають відновити захисний бар'єр шкіри.

ФІТОКЕРАМІДИ

  • Мають рослинне походження.
  • Структура / конфігурація молекул відповідає тій, що є у власних керамідах шкіри людини АБО структура / конфігурація молекул може бути іншою.

Кераміди та захисний бар'єр шкіри

Будь-яка розмова про кераміди починається із захисного бар'єра шкіри – місця, де в нормі кераміди наявні у значних кількостях. Ви могли не задумуватися про це, але захисний бар'єр шкіри – це «перша лінія оборони» між вашим організмом та довкіллям. Часто захисний бар'єр шкіри порівнюють із цегляною стіною. Клітини шкіри – це умовні «цеглинки», тоді як ліпіди, до 50% яких становлять кераміди, виконують роль цементу, що заповнює простір між клітинами й утримує їх разом. Коли кількість керамідів зменшується, в «цементі» з'являються прогалини, що полегшує проникнення подразників ззовні та втрату вологи зсередини. Це порушує міцність захисного бар'єра шкіри, роблячи її сухою, із відчуттям свербіння чи стягнутості.

Тож зрозуміло: необхідно підтримувати міцність захисного бар'єра вашої шкіри, а оскільки кераміди становлять до 50% ліпідів, що забезпечують бар'єрну функцію1, застосування керамідовмісних засобів догляду за шкірою може допомогти відновити та підтримувати структуру захисного бар'єра шкіри. Проте варто пам'ятати: не всі кераміди однакові. Тому далі ми розкажемо про певні типи керамідів, що входять до складу засобів догляду за шкірою.

Розгляньмо їх докладніше!

Кераміди, ідентичні керамідам шкіри людини

Кераміди – група сполук, структура яких подібна до воску та жиру. Вона складається з двох частин – жирна кислота + сфінгозинова основа. Є сотні варіантів комбінацій жирних кислот і сфінгозинових основ, що можуть мати різні розміри та структурні форми. Деякі типи керамідів природним чином наявні в рослинних тканинах чи тканинах людини, інші – створені у лабораторії за допомогою хімічних реакцій.

Хоча кераміди становлять до 50% ліпідів захисного бар'єра вашої шкіри, лише кілька їх видів притаманні для шкіри. Уявіть собі кераміди у роговому шарі шкіри як шматочки пазла, які мають зайняти певне положення та заповнити певні ділянки, аби скласти повний пазл. Ми використовуємо термін «кераміди, ідентичні керамідам шкіри людини» тому, що кераміди у складі засобів СераВе мають таку саму структуру й орієнтацію, як і три кераміди, які природно присутні у шкірі й ідеально заповнюють можливі проміжки. Інші типи керамідів можуть мати таку ж структуру, як і кераміди шкіри людини, проте не підходити за своєю формою й орієнтацією настільки добре, як правильний шматочок пазла.

Фітокераміди

Інший спосіб класифікації керамідів – за їхнім походженням. Фітокераміди – це кераміди, окремі частини яких мають рослинне походження (найчастіше із таких рослин, як пшениця, кукурудза, овес і рис) та створені із застосуванням процесу ферментації. На відміну від фітокерамідів, синтетичні кераміди створені у лабораторних умовах без застосування компонентів рослинного походження.

Важливо знати походження керамідів, оскільки суттєва роль належить їхній структурі. Якщо їхня структура не ідентична власним керамідам шкіри, кераміди можуть не набувати правильної організації та слабше посилювати захисний бар'єр шкіри.

Варто звертати увагу на те, який тип керамідів міститься у ваших засобах догляду за шкірою, оскільки вони не є однакові. Які кераміди варто використовувати у засобах догляду за шкірою: ідентичні керамідам шкіри чи фітокераміди. Варто шукати засоби, що містять кераміди зі структурою, ідентичною до структури шкіри людини, оскільки вони краще заповнюють прогалини в захисному бар'єрі шкіри та посилюють її бар'єрну функцію. Метод, за допомогою якого були виготовлені кераміди, надзвичайно важливий для створення конфігурації, ідентичної для власних керамідів шкіри людини!