Cerave Cerave_Blog

Icon >

Кераміди для шкіри та волосся

Що таке кераміди?

У вашому улюбленому очищувальному засобі для обличчя, у зволожувальному кремі або кремі для шкіри навколо очей та й у всіх засобах СераВе ви могли бачити у складі три важливі кераміди. Кераміди становлять до 50% ліпідів вашої шкіри та допомагають підтримувати баланс і здоров'я її захисного бар'єра. Нижче ми дослідимо важливі функції керамідів, їхні переваги, відповімо на часті запитання про кераміди, а також розкажемо про те, як додати кераміди у свій щоденний догляд за шкірою – разом із сертифікованим дерматологом Дженні Лію.

What Are Ceramides TOP banner

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Кераміди виконують неймовірно важливу роль у підтримці здоров'я шкіри та її зовнішнього вигляду. Однак часто можна почути запитання про те, як саме вони працюють у складі засобів догляду за шкірою. Аби ви краще зрозуміли важливість керамідів, ми попросили лікаря Дженні Лію пояснити роль керамідів у косметичних засобах, зокрема як саме три важливі кераміди СераВе допомагають підтримувати кращий стан шкіри, її зовнішній вигляд, як забезпечують зволоження та баланс.

ФАКТИ ПРО КЕРАМІДИ

  • Кераміди становлять приблизно 50% ліпідів шкіри, що допомагають формувати її захисний бар'єр, важлива функція якого – утримувати вологу всередині та не пропускати зовнішні алергени і подразники.
  • Коли кількість керамідів зменшується, шкіра стає сухою, тьмяною на вигляд, можуть з'являтись тріщинки та відчуття стягнення.
  • Щоденне застосування засобів догляду із керамідами має переваги для будь-якого типу шкіри: жирної, сухої, нормальної, комбінованої та чутливої.
  • Усі засоби СераВе містять три важливі кераміди, ідентичні власним керамідам шкіри людини, що допомагають підтримувати здоров'я і баланс захисного бар'єра шкіри.

Що таке захисний бар'єр шкіри?

Верхній шар шкіри, роговий шар, часто називають захисним бар'єром шкіри. Він складається з клітин, корнеоцитів, а також ліпідного міжклітинного матриксу. Ліпідний матрикс має важливу функцію – утримувати необхідну вологу в шкірі. Приблизно 50% ліпідного матриксу становлять кераміди, 25% – холестерол, 10-25% – жирні кислоти.

Тож чому цей бар'єр такий важливий для підтримки здоров'я шкіри? Бар'єрна функція шкіри полягає у створенні перешкоди між внутрішнім середовищем організму та довкіллям. «Ліпідний матрикс рогового шару шкіри надзвичайно важливий і допомагає забезпечити бар'єрну функцію: не пропускати всередину все погане і затримувати вологу всередині», – пояснює лікар Лію. Інакше кажучи, ваш захисний бар'єр шкіри необхідний для захисту організму від дії факторів довкілля та втрати вологи. «Бар'єр також робить шкіру водонепроникною», – додає лікар Лію.

Що таке кераміди?

За визначенням лікаря Дженні Лію, «кераміди – важливі ліпіди, що входять до складу шкіри та відіграють значну роль у формуванні захисного бар'єра шкіри». Кераміди становлять до 50% ліпідів шкіри і допомагають сформувати її природний захисний бар'єр. Вони складаються з двох частин: сфінгозинової основи та залишків жирних кислот і, за словами лікаря Лію, є «найпоширенішими ліпідами у верхніх шарах шкіри».

Як кераміди можуть впливати на вашу шкіру?

Кераміди відіграють роль «клею», що скріплює клітини шкіри разом – як цемент для цеглинок (клітин вашої шкіри). Як ми вже знаємо, кераміди допомагають підтримувати баланс і функціональність захисного бар'єра шкіри – завдяки здатності утримувати вологу всередині та не допускати потрапляння подразників ззовні. Ваша шкіра в нормі містить значну кількість керамідів, проте внаслідок дії певних факторів (пошкодження шкіри внаслідок дії сонячного випромінювання, фізіологічне старіння) із часом кількість керамідів у шкірі може зменшуватися.

Коли міцність захисного бар'єра шкіри знижується (що може відбуватися внаслідок зменшення кількості керамідів), шкіра може ставати сухою, подразненою, мати тьмяний вигляд, на ній можуть з'являтись тріщини. «Через порушення бар'єра шкіри більше вологи випаровується з її поверхні. Це явище відоме як трансепідермальна втрата вологи, що призводить до сухості шкіри», – каже лікар Лію. Ослаблення захисного бар'єра шкіри може відігравати роль у розвитку кількох патологічних станів шкіри, таких як екзема та атопічний дерматит, псоріаз і багато інших. Результати досліджень також підтверджують, що ослаблення захисного бар'єра шкіри може бути пов’язаним із акне.1

Правильний підбір засобів догляду за шкірою допомагає підтримувати рівень керамідів і оптимальну бар'єрну функцію шкіри – для забезпечення відчуття її комфорту, здоров'я та гарного вигляду.

Які переваги керамідів?

Кераміди у складі засобів догляду за шкірою мають низку переваг для підтримки її здорового вигляду. Лікар Дженні Лію рекомендує застосовувати керамідовмісні продукти, такі як зволожувальні засоби чи сироватки, адже вони мають чудову здатність «сприяти відновленню сухої та подразненої шкіри шляхом відновлення фізіологічного рівня керамідів у складі захисного бар'єра шкіри».

ПОСИЛЕННЯ ПРИРОДНОГО ЗАХИСНОГО БАР'ЄРА ШКІРИ

Кераміди – обов'язковий компонент захисного бар'єра вашої шкіри, що робить їх дуже важливими для підтримки здорового вигляду шкіри, незалежно від її типу. Завдяки своїй здатності посилювати захисний бар'єр шкіри кераміди важливі для зволоження шкіри і запобігання потраплянню забруднень і подразників у глибші шари шкіри, а це дуже важливо для будь-кого, хто хоче підтримувати здоров'я та зволоженість своєї шкіри.

ЗАХИСТ ШКІРИ ВІД ПОШКОДЖЕНЬ УНАСЛІДОК ДІЇ ФАКТОРІВ ДОВКІЛЛЯ

Оскільки кераміди допомагають забезпечувати міцність захисного бар'єра шкіри, їм належить значна роль у підтримці її здорового вигляду та захисті від впливу зовнішніх чинників і токсинів. Завдяки формуванню надійного захисного бар'єра шкіри кераміди допомагають створити «щит» від агресивного впливу факторів довкілля та подразників, водночас сприяючи підтримці фізіологічного рівня зволоженості шкіри.

ПІДТРИМКА ЗВОЛОЖЕНОСТІ ШКІРИ

Ще одна перевага застосування керамідів у складі засобів догляду за шкірою – їхня здатність підтримувати фізіологічний рівень зволоженості шкіри за рахунок відновлення бар'єра шкіри. Це допомагає запобігти надмірній втраті вологи, що особливо важливо для сухої шкіри, а також для шкіри в процесі старіння.

ПІДТРИМКА ЗДОРОВОГО ВИГЛЯДУ ВОЛОССЯ

Оскільки ліпідам, зокрема керамідам, теж належить важлива роль у підтримці захисного бар'єра волосся, засоби з керамідами можуть також мати певні переваги для підтримки здорового вигляду волосся. Кераміди інколи входять до складу засобів із догляду за волоссям, таких як шампуні, кондиціонери, мета яких – захист і відновлення пошкодженого волосся.

Із якими типами шкіри треба користуватися керамідовмісними засобами?

Коли ми поцікавились у лікаря Лію, який тип шкіри отримає найбільше користі від додавання засобів із керамідами у свій щоденний догляд, вона відповіла: «Усі! Але особливо суха, чутлива та подразнена шкіра».

«Коли рівень керамідів знижується, це може призводити до сухості шкіри та її подразнення», – пояснює лікар Лію. Тому для всіх типів шкіри використання керамідовмісних засобів для догляду може мати переваги, але користь для людей із сухою та подразненою шкірою буде найбільшою.

Для прикладу, згідно з науковими даними, у пацієнтів з екземою та псоріазом спостерігається нижчий рівень керамідів у шкірі.2 Також зі зниженням рівня керамідів асоціюють сухість шкіри та її схильність до проявів акне. Із віком ризик дефіциту керамідів зростає через фізіологічні процеси старіння, що супроводжуються зниженням вмісту керамідів.

Чим особливі кераміди у складі засобів СераВе?

Важливо знайти продукти, у складі яких будуть кераміди, ідентичні власним керамідам шкіри людини, оскільки, згідно з результатами досліджень, саме вони найефективніше можуть впливати на стан шкіри.1 СераВе – перший і єдиний бренд дерматокосметичних засобів, усі формули якого містять унікальне поєднання відібраних за участі дерматологів трьох важливих для шкіри керамідів (1, 3 та 6-ІІ), що ідентичні власним керамідам шкіри людини, тому й здатні ефективно зберігати вологу всередині шкіри та посилювати її захисний бар'єр.

Ще одна особливість засобів СераВе полягає в тому, що з допомогою технології МВЕ (мультивезикулярна емульсія) кераміди інкапсулюються в багатошарові везикули, що забезпечує поступове вивільнення протягом тривалого часу. Таке поєднання активних інгредієнтів підтримує захисний бар'єр вашої шкіри протягом тривалого часу після застосування засобів.

Чи можна поєднувати засоби з керамідами з іншими засобами для догляду за шкірою?

Кераміди є у складі значної кількості різних засобів догляду за шкірою, проте вибір продукту значною мірою залежатиме від потреб шкіри та бажаних результатів. Для вас ми підготували кілька рекомендацій, на які варто зважати, додаючи засоби з керамідами до свого щоденного догляду за шкірою.

КЕРАМІДИ У ЗАСОБАХ ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРОЮ ОБЛИЧЧЯ

Ми рекомендуємо починати догляд за шкірою обличчя з очищення м’яким зволожувальним засобом – наприклад, Очищувальною зволожувальною емульсією СераВе. Цей очищувальний засіб підходить для сухої шкіри та ефективно видаляє забруднення з поверхні шкіри, не порушуючи її захисного бар'єра та фізіологічного рівня зволоженості. Очищувальна зволожувальна емульсія від СераВе – ефективний засіб для щоденного очищення та свіжості шкіри без подразнення.

Після очищення шкіри рекомендуємо вибирати для догляду за шкірою обличчя зволожувальний засіб із широким спектром захисту сонячного випромінювання. Наша рекомендація – застосовувати Денний зволожувальний крем для шкіри обличчя із SPF 25 вранці та Нічний зволожувальний крем увечері для зволоження будь-якого типу шкіри.

КЕРАМІДИ У ЗАСОБАХ ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРОЮ ТІЛА

Кераміди також можна знайти у зволожувальних засобах для тіла, які допомагають усунути симптоми, пов’язані з такими захворюваннями шкіри, як екзема, псоріаз, огрубіла та нерівна шкіра.

Безумовно, найкраще звернутися до дерматолога по пораду стосовно індивідуального підбору засобів догляду за шкірою тіла, особливо якщо ви маєте тривалі прояви певних симптомів або системні захворювання.

Як я знатиму, що у складі засобів для догляду за шкірою є кераміди?

Вибираючи засоби догляду за шкірою з керамідами, важливо уважно читати склад і завжди дотримуватися рекомендацій із застосування. Усі формули засобів СераВе розроблені з дерматологами та містять комплекс трьох важливих керамідів, ідентичних власним керамідам шкіри людини, для захисту шкіри та посилення її захисного бар'єра.

Ефективність керамідів у складі формул засобів СераВе посилена за допомогою революційної системи послідовного вивільнення активних інгредієнтів – технології МВЕ (мультивезикулярна емульсія). Технологія дає змогу створювати особливі багатошарові везикули для поступового вивільнення керамідів – до 24 годин після застосування зволожувальних засобів. Таке поєднання допомагає ефективно відновлювати захисний бар'єр шкіри протягом тривалого часу.